Jaký sladký pokrm mohu zařadit do jídelníčku?
I když jsme se rozhodli hubnout, neznamená to, že bychom
museli úplně přestat jíst sladká jídla. Pokud je v pokrmu zastoupena kromě
oblíbené suroviny i další výživová složka bez zbytečného tuku, čas od času je
dobré takový pokrm do jídelníčku zařadit. Nejenže uspokojíme naši touhu na
sladké, zároveň splníme i výživové požadavky těla a ještě k tomu nepřibereme.
Níže uvádím ověřený recept, při jehož rozumné konzumaci nepřibereme. Jen
upozorňuji, že jídlo jak je zdravé, tak i velmi chutné. Proto před konzumací
doporučuji zvážit porci, nebo se může snadno stát, že sami sníme půl pekáče.
Fit míša řezy
Ingredience
Piškotový korpus:
6 vajec od slepičky
60 g cukru krupice
50 g ovesné mouky nebo
mletých ovesných vloček
50 g celozrnné špaldové mouky
20 g řepkového oleje
10 g kakao holandského typu
Krém:
1000 g nízkotučného tvarohu (4 ks vaničky po 250 g)
80 g krupicového cukru
Poleva:
200 g čokolády na vaření
100 g smetany na šlehání 30% tuku
Kalorické a výživové hodnoty pro 100 g
pokrmu:
10 g bílkovin | 18 g sacharidů | 7,6 g tuků | 1,5 g vlákniny
| 750 kJ / 180 kcal
Postup:
U vajíček rozdělíme žloutek a bílek. Z bílků ušleháme sníh a přidáme až ke konci. Žloutky smícháme s cukrem. Pak přidáme kakao, mouky, olej. Můžeme přidat 5 g prášku do pečiva, ale není nutný. Nakonec opatrně vmícháme ušlehaný vaječný bílek. Těsto by mělo být tekutější.
Vylijeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě na 175°C po dobu cca 15 - 20 min.
U vajíček rozdělíme žloutek a bílek. Z bílků ušleháme sníh a přidáme až ke konci. Žloutky smícháme s cukrem. Pak přidáme kakao, mouky, olej. Můžeme přidat 5 g prášku do pečiva, ale není nutný. Nakonec opatrně vmícháme ušlehaný vaječný bílek. Těsto by mělo být tekutější.
Vylijeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě na 175°C po dobu cca 15 - 20 min.
Po upečení navrch navrstvíme připravený krém z tvarohu,
jogurtu a cukru. Můžeme přidat trochu vanilkové cukru nebo upravit chuť např.
kokosovou smetanou.
Čokoládovou polevu připravíme buď ve vodní lázni, nebo pokud
máme sklo-keramický nebo indukční sporák, v hrnci na nižší stupeň. Pomalu
rozpustíme čokoládu, do které vmícháme smetanu. Musí to být smetana ke šlehání,
jinak nedojde k promíchání a vytvoří se hrudky. Polevu rozprostřeme po krému a
dáme do lednice vychladnout.
Při hubnutí doporučuji konzumovat porci max. po 200 g. Jídlo určitě zachutná i ostatním členům rodiny.
Při hubnutí doporučuji konzumovat porci max. po 200 g. Jídlo určitě zachutná i ostatním členům rodiny.
buchtička ve zdravém provedení vypadá velice lákavě,vyzkouším
OdpovědětVymazatA chutná také moc dobře. Dejte vědět, jak se povedla.
OdpovědětVymazat